SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie bułek brioche Prima Burger
  • sos do burgerów (gotowy)
  • mięso wołowe mielone na burger lub gotowy burger wołowy
  • jajko sadzone
  • sałata karbowana
  • cebula
  • ogórek świeży zielony
  • grillowane warzywa (bakłażan, papryka)
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • dwie łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
PORCJE:
2
CZAS:
40 MIN.
TRUDNOŚĆ:
ŚREDNIA
KROK PO KROKU:
1
Pokrój cebulę w piórka, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Dodaj sól, pieprz, miód i smaż przez 15 minut. Nie zapomnij o mieszaniu! Gdy cebula nabierze ciemnozłotego koloru, odstaw ją do wystygnięcia.
2
Rozgrzej patelnię ponownie i rozpuść na niej odrobinę masła. Następnie, na rozgrzane masło wbij jajko, starając się nie rozbić żółtka. Zaczekaj do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dopiero wtedy posyp jajko solą i pieprzem. Następnie, bez obracania na drugą stronę, zdejmij je z patelni.
3
Jeśli korzystasz z mięsa mielonego, najpierw delikatnie uformuj burgery. Staraj się nie ugniatać mięsa zbyt mocno, by pozostało dość luźne. Dzięki temu uzyskasz lżejszą, kruchą konsystencję, a burger nie będzie twardy. Tak przygotowanego burgera (lub gotowy kotlet wołowy) smaż beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony (lub piecz w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez ok. 4 minuty z każdej strony). Tuż przed smażeniem dopraw kotlet solą i pieprzem. Staraj się to zrobić tylko z tej strony, na której będziesz za chwilę smażyć, drugą stronę dopraw dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera.
4
Pokrój bakłażana i paprykę w podłużne plastry. Posmaruj warzywa delikatnie oliwą i grilluj na patelni przez ok. 10 minut.
5
Przekrój bułkę Prima Burger na połówki. Możesz zarumienić je delikatnie na patelni lub grillu, jeśli zależy Ci, by były chrupiące. Połówki bułki posmaruj cienko gotowym sosem do burgerów.
6
Pokrój ogórka w plastry. Na dolnej połówce bułki ułóż karbowaną sałatę, zgrillowanego burgera, jajko sadzone, karmelizowaną cebulę, plastry grillowanych warzyw i ogórka. Przykryj całość drugą połówką bułki i delikatnie dociśnij.
7
Burger jest doskonałą alternatywą dla domowego obiadu. Świetnie smakuje samodzielnie, ale możesz go podać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami w łupinkach.
SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie bułek brioche Prima Burger
  • sos do burgerów (gotowy)
  • bekon smażony
  • jajko sadzone
  • rukola
  • szynka pełnomięsna
  • ogórek świeży zielony
  • papryka czerwona
  • masło klarowane
PORCJE:
2
CZAS:
20 MIN.
TRUDNOŚĆ:
ŚREDNIA
KROK PO KROKU:
1
Ułóż paski bekonu na patelni (nie rozgrzewaj jej wcześniej), a następnie postaw ją na średnim ogniu na kilka minut. Możesz obracać bekon na drugą stronę w dowolnym momencie. Gdy plastry będą brązowe i chrupiące, przełóż je z patelni na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
2
Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej odrobinę masła. Następnie, na rozgrzane masło wbij jajko, starając się nie rozbić żółtka. Zaczekaj do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dopiero wtedy posyp jajko solą i pieprzem. Następnie, bez obracania na drugą stronę, zdejmij je z patelni.
3
Przekrój bułkę Prima Burger na połówki. Możesz zarumienić je delikatnie na patelni lub grillu, jeśli zależy Ci, by były chrupiące. Połówki bułki posmaruj cienko gotowym sosem do burgerów.
4
Pokrój ogórka i paprykę w podłużne plastry. Tak samo przygotuj szynkę. Na dolnej połówce bułki ułóż rukolę, smażony bekon i jajko sadzone. Następnie poukładaj świeże warzywa według własnego uznania. Przykryj całość drugą połówką bułki i delikatnie dociśnij.
5
Praktycznie jest przewiązać tak przygotowaną kanapkę Prima Burger szarym papierem i sznurkiem lub włożyć do wielorazowego opakowania. Będzie stanowiła smaczny lunch w czasie przerwy w pracy.
SKŁADNIKI:
  • opakowanie bułek brioche Prima Burger
  • twarożek typu grani
  • konfitura słodka z moreli
  • orzechy włoskie
  • grillowana gruszka
  • miód
PORCJE:
2
CZAS:
10 MIN.
TRUDNOŚĆ:
ŁATWA
KROK PO KROKU:
1
Obierz gruszkę ze skórki i pokrój w podłużne plastry. Posmaruj plastry delikatną warstwą miodu i grilluj na patelni z obu stron przez około 7 minut. Pamiętaj, by bardzo ostrożnie obracać gruszkę na drugą stronę – inaczej może się odrobinę skruszyć.
2
Przekrój bułkę Prima Burger na połówki. Możesz zarumienić je delikatnie na patelni lub grillu, jeśli zależy Ci, by były chrupiące.
3
Połówki bułki posmaruj obficie twarożkiem typu grani i odrobiną słodkiej konfitury z moreli. Na wierzchu ułóż kawałki grillowanej gruszki.
4
Prima Burger na słodko to cudowna opcja na pyszne i pożywne śniadanie. W połączeniu z kawą lub kakao zapewni Ci energię na cały dzień.